Om oss

Pankangården driver ekologisk biodling och säljer svenska ekologiska biprodukter. Vi finns i Halna utanför Töreboda. Våra drygt 200 bisamhällen är placerade i norra Skaraborg där ekologiskt jordbruk och skog är dominerande.

Pankangården är belägen i Halna någon mil utanför Töreboda. Hit flyttade jag och min fru Maria 2106. Vi är 4:e generationen i min släkt här på gården. 2016 så var jag biodlare på hobbynivå men tankarna på att starta yrkesbiodling hade funnits ett tag och då gårdens ekonomibyggnader och omgivande fauna visade sig väldigt lämpade för biodling så startade vi året därpå med uppbyggnad av biodlingen. Vi bestämde i ett tidigt skede att vi ville satsa på ekologisk produktion. 

Förutom jag själv som är huvudansvarig för biodlingen så är Maria delaktig i tappning/paketering och kvalitet. Vår dotter Felisia är behjälplig med webbdesign och grafisk formgivning. Under sommaren förstärker vi också med någon sommararbetare.

Vi har för närvarande ca 200 bisamhällen som är placerade i norra Skaraborg. Sedan 2018 är vi certifierade enligt Krav och Sigill. På gården finns förutom bin, några får av rasen finull och ett gäng löpankor. 

Vi utvecklar verksamheten ständigt och har delvis med stöd från landsbygdsprogrammet byggt upp en modern och effektiv anläggning för hantering av honungen och bivax. 

Mycket av vårt material till bikuporna producerar och underhåller vi i vår snickarlokal.

En större del av den producerade honungen tappar vi burk och flaska som levereras till ett 30-tal butiker i norra Skaraborg under varunamnet Mjuk å go honung från Skaraborg. Vårt andra varumärke är Svensk honung ekologisk. Överskott säljs i bulk till grossist. På gården har vi försäljning av honung och biprodukter. Avel och försäljning av bidrottningar och bisamhälle är ett annat ben att stå på. Vi odlar ett stort antal bidrottningar varje år, dels till försäljning och också till avläggare och för att byta ut i våra produktionssamhällen. 

Utöver detta så jobbar vi hela tiden med att utöka vårt sortiment av produkter från bikupan.